Ποιες ακριβώς παρεμβάσεις και μέτρα πρέπει να υλοποιηθούν στην περιοχή μελέτης;
Συγγραφή ενός καταλόγου μέτρων μαζί με τους ενδιαφερόμενους φορείς, βάσει προκαθορισμένων, διάφανων κριτηρίων λήψης αποφάσεων σχετιζόμενων με τους τομείς της «βιωσιμότητας»: οικονομικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί - εξέταση επίσης μακροπρόθεσμων επιπτώσεων. Επιλογή εκείνων που συμβάλλουν καλύτερα στην επίτευξη των στόχων, λαμβάνοντας υπόψη τους οικονομικούς πόρους που πιθανόν είναι διαθέσιμοι. Διερεύνηση των νέων υπηρεσιών κινητικότητας και ποιες καινοτομίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τον ιδιωτικό τομέα. Ενσωμάτωση των μέτρων σε ολοκληρωμένα "πακέτα μέτρων". Σχεδιασμός αξιολόγησης και παρακολούθησης για καθένα από αυτά.
Ποιοι είναι οι αρμόδιοι για την υλοποίηση και τι ακριβώς πρέπει να κάνουν;
Ο λειτουργικός προγραμματισμός πρέπει να διαχωρίσει τα "πακέτα μέτρων" σε ενεργά καθήκοντα (ή "δράσεις") για τα θεσμικά όργανα και τις υπηρεσίες που θα είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή τους. Λεπτομερής περιγραφή όλων των ενεργειών (συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο πρέπει να αξιολογηθούν και με τις εσωτερικές και εξωτερικές αλληλεξαρτήσεις και τους κινδύνους τους).
Ποιες είναι οι προ απαιτούμενες ενέργειες για να πριν ξεκινήσει η υλοποίηση των μέτρων;
Πολλοί συγγραφείς ίσως συνέβαλαν στα διάφορα μέρη του ΣΒΑΚ. Πρέπει ωστόσο, να εδραιωθούν τα τμήματα του και να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό τελικό έγγραφο, το οποίο να πληροί τα υψηλά πρότυπα ποιότητας (και να είναι σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές ΣΒΑΚ και ότι ορίζει η εθνική νομοθεσία) προτού εγκριθεί επίσημα ενώ στη συνέχεια πρέπει να αναπτυχθούν συγκεκριμένα οικονομικά πλάνα υλοποίησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων.
Το τελικό ορόσημο αυτής της φάσης είναι η υιοθέτηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας από τους αρμόδιους Φορείς αλλά και τους πολίτες ώστε να σε απόλυτη αποδοχή να ξεκινήσει η υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων και υποδομών του.